Chronické žilové ochorenie

MUDr. Martina Padúchová - krajský angiológ, Angiologická ambulancia, Trnava

Chronické žilové ochorenie predstavuje široký pojem, pod ktorý zahrňujeme všetky ochorenia, či anomálie žilového systému s chronickým priebehom.

Kŕčové žily sú vakovito rozšírené, kľukaté povrchové žily. Najčastejšie sa nachádzajú na dolných končatinách. Môžu sa vyskytovať aj v oblasti konečníka (známe ako zlatá žila či odborne hemoroidy ), v malej panve (oblasť maternice) alebo v pažeráku (pri ochorení pečene).

Kŕčové žily  sa vyskytujú celosvetovo asi u 60% populácie, rovnaké percento ochorenia sa udáva i na Slovensku. Najčastejšie sa vyskytujú metličky, menej časté sú rozsiahle kmeňové varixy. Výskyt u žien je častejší, v pomere k mužom 2:l.

Na vzniku kŕčových žíl sa spolupodieľa genetická predispozícia (dedičnosť) a súbor faktorov vonkajšieho prostredia: vyšší vek, obezita, opakované gravidity, práca postojačky, sedavý spôsob života, nosenie sťahujúceho šatstva, nevyhovujúca obuv, napr. vysoké opätky u žien.

Kŕčové žily vznikajú i sekundárne, v dôsledku prekonaných trombóz v žilovom systéme, veľmi zriedka bývajú vrodené pri vrodenom poškodení chlopní v žilovom systéme.

Klinický obraz chronického žilového ochorenia:

Metličky, ktoré pacienti popisujú ako „popraskané cievy“- drobné pavúčikovité cievy fialovej farby.

Retikulárne varixy – do priemeru 4mm, následne varixy v povodí veľkých povrchových žíl: v. saphena magna alebo v. saphena parva rôzneho – kmeňové varixy. V pokročilejších štádiách sa pridáva opuch predkolenia a následne ďalšie znaky žilovej nedostatočnosti – kožné zmeny: pigmentácie – tmavé škvrny, zatvrdnutie podkožia – fibrotizácia, ekzém a najzávažnejšie postihnutie vred predkolenia.

Kŕčové žily sa prejavujú  bolesťou dolných končatín. Niekedy už počas dňa pri státí, najčastejšie však navečer a v noci. Bolesť býva tupá, pálivá. Pacienti pociťujú napätie v lýtkach, únavu, ťažobu, pocit horúčavy, svrbenia kože, kŕče najmä v noci.  Typická je pokojová bolesť pri státí, sedení, ležaní. Chôdza prináša úľavu. Ťažkosti sa zvýrazňujú pri hormonálnych zmenách, napr. pri menštruácii a v teple (letné obdobie).

Opuch býva najčastejšie v oblasti členkov, v pokročilejších štádiách celých lýtok, počas dňa sa zvýrazňuje, obvykle počas noci, do rána ustúpi.

Častými komplikáciami býva zápal povrchových žíl – povrchová tromboflebitída, ktorý sa prejavuje začervenaním pozdĺž kŕčovej žily, bolestivosťou najmä pri dotyku a otrasoch – chôdzi, zatvrdnutím zapálenej žily. Pri objavení sa povrchovej tromboflebitídy je nutné navštíviť ihneď cievnu ambulanciu.

Ďalšou komplikáciou býva krvácanie z kŕčových žíl pri poranení kože. Krvácajú hlavne drobné metličky. Krvácanie sa zvykne samo zastaviť, dôležité je dôsledné zatlačenie krvácajúceho miesta. V žilách je tak nízky tlak, že krvácanie sa zastaví spontánne, vytvorí sa chrasta. Ak sa krvácanie nezastavuje, je potrebné ísť na ošetrenie na pohotovosť, kde sa zastaví krvácanie naložením stehu.

Pri podozrení na chronické žilové ochorenie je dôležité navštíviť cievnu ambulanciu, kde sa zrealizuje vyšetrenie, ktoré popíše štádium ochorenia a angiológ zvolí vhodnú liečbu, aby sa zabránilo progresii ochorenia.

Princípy liečby chronického žilového ochorenia:

  1. pohybový režim - dôležité sú pohyby v členkovom kĺbe, pri ktorých sa zapája do činnosti žilovo- svalová pumpa lýtok, ktorá podmieňuje pumpovanie krvi z lýtok ku srdcu –vhodná je teda chôdza, beh, plávanie, bicyklovanie /nevhodné je dlhodobé státie, sedenie, posilňovanie dolných končatín). Počas dňa je vhodné vykladať dolné končatiny nad úroveň panvy. Je nutné vyhýbať sa dlhodobému vystavovaniu teplu (slnenie, sauna). Naopak vhodné je chladenie končatín – napríklad sprchovaním chladnou vodou. Podrobnejšie o vhodnom cvičení sa môžete dočítať v článku primárky MUDr. Ing. Kataríny Sládekovej Cievna gymnastika.
  2. kompresívna liečba - dôležité je nosenie kompresných pančúch – podkolienky, stehnové pančuchy alebo pančuchové nohavice, ktoré sú vyrábané v 4 kompresných triedach. I. kompresná trieda je voľno predajná – pančuchy si dajú voľne kúpiť v predajniach zdravotníckych potrebách, II.-IV. kompresná trieda je na lekársky predpis, je hradená zdravotnou poisťovňou. Kompresné pančuchy sa navliekajú ráno po prebudení a nosia sa počas dňa. Náhradou môže byť elastický obväz s krátkym ťahom, ktorý sa používa pri opuchu končatiny, až do jeho ústupu, alebo pri otvorených ranách. Aby bola kompresívna liečba účinná, je nutné si vybrať správny druh a veľkosť. Podrobnejšie sa o kompresívnej liečbe dočítate v článku MUDr. Heleny Rusnákovej.
  3. Lieky – venofarmaká majú viaceré priaznivé účinky. Môžu sa užívať dlhodobo. Lieky odstraňujú príznaky žilového ochorenia – bolesť, opuchy, ale neodstraňujú kŕčové žily.
  4. Odstránenie kŕčových žíl - o najvhodnejšom spôsobe rozhodne lekár na základe vyšetrenia pacienta, základom ktorého je ultrazvukové vyšetrenie žilového systému, doplňujúcim vyšetrením je pletyzmografia.

Skleroterapia – ambulantná liečba v chladnom období, pri ktorej sa podá do kŕčovej žily sklerotizačná látka, ktorá spôsobí uzáver kŕčovej žily, a tým aj jej zánik. Nevyhnutnosťou je následné nosenie  kompresných pančúch II. kompresnej triedy.

Laseroterapia - realizuje sa v nemocničných zariadeniach, je hradená v súčasnosti poisťovňou zdravotnou, alebo sa realizuje v súkromných centrách ako jednodňová chirurgia, kedy je pacient v ten istý deň prepustený  do domáceho ošetrenia, vtedy si výkon hradí pacient sám v celom rozsahu. Výhodnou je menšia bolestivosť po výkone.  Rádiofrekvenčná ablácia – obdobná metóda ako laserterapia, je takisto hradená zdravotnou poisťovňou. Výhodou je menšia bolestivosť po výkone.

Operácia kŕčových žíl - realizuje sa v nemocniciach, niektoré výkony i v rámci jednodňovej chirurgie. Obvyklá dĺžka práceneschopnosti po operácii kŕčových žíl je l-3 týždne, podľa náročnosti práce pacienta a prípadných komplikácií po výkone. Výhodou lasera a rádiofrekvencie je obvykle skrátenie dĺžky PN vzhľadom na nižšiu bolestivosť po výkone, pokiaľ nedôjde ku komplikáciám, ktoré môžu byť po ktoromkoľvek výkone, aj keď v nízkom percente pacientov.

Po odstránení kŕčových žíl niektorou z popísaných metód nasleduje  konzervatívna liečba žilového ochorenia,  ktorá bráni recidívam kŕčových žíl: pohybový režim, nosenie kompresných pančúch, stačí obvykle I. kompresná trieda, venofarmaká.

Varixy dolných končatín rieši angiológ a cievny chirurg, hemoroidy chirurg alebo proktológ, pažerákové varixy gastroenterológ alebo hepatológ, v oblasti maternice gynekológ.